Tuesday, November 17, 2009

weekend..??

uhmm :) since dinda da tny.. maka 'terpaksa' angah siapkn cepat entry tuk last weekend. berhujung minggu di johor. kota tinggi-mersing-endau. angah ke rumah kid. plan tak lame pn, tak pikir banyak, seminggu sebelum tu fikiran agak serabut, ng kerja n macam².. life kan? kadang² angah rasa kita perlu cabar kehidupan. oops jap, agak kasar gak bunyinye. uhmm ape ye perkataan yg sesuai.. ape yg angah buat minggu lepas lebih kepada "angah cuba 'meredah' realiti, tempuh cabaran, bertindak/ buat keputusan mengikut situasi". pening nk faham apa yg cuba angah sampaikan kn? cubala faham sedikit. sebab manusia kn mmg suka merumit keadaan. angah sekarang cuba merumitkan minda kalian.

mgkin dah biasa, (bukan suka, tapi) mmg da biasa sukakan cabaran. sbb kalau tak cabar diri, angah rasa byk lesson mungkin kite missed utk belajar. tak angah nafikan utk perjalanan jauh, perancangan sangat perlu. tp kalu nk disebut ttg perancangan, kita mungkin berbeza.

utk trip yg sebegini, angah pentingkan niat (perlu jujur dan bertindak dengan ikhlas), doa supaya dimudahkan perjalanan. keluarga tahu mane kite nk pergi, and dengan siapa, bila akan bertolak, bila dijangka balik, pastikan mudah untuk dihubungi, rehat yg cukup, tahu jaga diri dan bajet (sekurangnye ada backup kiranya terjadi kejadian khianat di tgh perjalanan -pandai² la fikir kat mane nk simpan sekeping 'RM50-note-kecemasan').

jumaat, 10 malam bertolak dari kl. with kid and her sister. alang pesan, amik redbull silver less sugar satu tin sebelum gerak. pastu halfway amik satu tin lagi. i follow ;p. and beli gak chips, and nescafe dlm tin, mineral water 1botol besar. cukup bekalan tuk hilangkn rasa bosan drive nnt. minyak isi penuh (sampai membuak² gak, terpaksa claim balik rm2 kt cashier :p

lepas jek senawang, hujan datang temani kitorang, all the way to the destination. cume agak anti ngan bas yg bawak name 'five star'. laju tak, slow pn tak tp setiap kali kite potong, die potong balik, macam hampeh.. (tips: utk lebih selamat, jarakkn kenderaan anda dgn kenderaan berat. tak kisah la kamu jalan dulu, atau bg laluan utk die jalan dulu) tak rugi pn beralah kn.

tak ingt plak kt hentian mane kami rehat. sempatla melawat tandas r&r tu yg sgt bersih n segar jek (sbb die gune concept open air). jalan² melewati setiap gerai yg pelik² name die tu, mate tertarik ng menu 'mi bandung muar'. malangnye not available. beralih menu kepada 'mi jawa rebus' (..ke mi rebus jawa?).. kongsi ng kid. nasib baik kongsi sbb rasanye tak begitu kena dgn selera kami.

dekat sejam rehat, kami teruskan perjalanan... **(da ngantuk plak nih. uhm ges kene sambung sok.. perlu tdo ni..)

1 comment:

  1. wow, jauh pjalanan luas pemandangan..

    ReplyDelete

Press