Friday, September 29, 2017

What A Day

Assalamualaikum.

It has been a while.
Tiba², Ummi rasa nak ke sini meluah.
Rindunya saat² bersendiri dulu.
Rindu je.

And mungkin tak lama lagi akan kembali.
Kembali ke sini ye.
Terlalu rindu.

Anak² makin membesar.
Ummi jenis mudah lupa.
And that feeling bila tiba² dapat luang masa baca post² lama, sangat mengujakan.
Oh, I've been there.
Oh, done that.
Oh, this and that.

Like today.
Apa yang badan and mental Ummi rasa sekarang.
Dah lama rasanya tak rasa.

Kali terakhir lalui rasa lenguh², flat habis macam ni was like few months ago.
Zaman terpaksa pagi petang redah trafik yang sangat menguji iman dan kesabaran.

Biasanya anak² bangun bila hari dah terang.
Hari ni seawal 5 pagi dah bangun bawa Sara mulakan hari.

Ke kantin HTAR ambil Cikka.
Balik siapkan Aisha and Muhammad.
Ikut Ummi jumpa client di The Mines.

Ummi park anak² di Kid's Paradise on 4th Floor dengan Cikka.
Ummi discuss paperwork dengan yg berkenaan kat San Francisco, by the river. Sangat 😂

Tak sedar dah pukul 1.
Minta excuse, and continue discussion over WhatsApp.

On the way balik, singgah office lama.
Ambil manuscript. Alhamdulillah. Job baru.
Ya Allah. Jaga aku. Berikan kesihatan dan kekuatan untuk terus berbakti buat keluarga.

Hantar Cikka balik. Sri Andalas.

Sampai rumah, elok² pukul 4.
Sara and Muhammad elok tidur all the way home.
Aisha je teman Ummi.
Si kakak memang payah sangat nak 😴

Petang jam 6, muncul kat timeline...
Econsave Jenjarom baru buka.
Promosi sayuran dan buahan, murah².

Off to the crime scene dgn Ayah dan Shafiq (mi hermano)
Grab a few groceries.

Balik. Allahu Akbar.
Super duper tired.

Played them their favorite movie – TROLLS
Bagi our Husnies makan. Elok semua makan hari ni.

Alhamdulillah
They are all sleeping now.
Ummi bakal follow.

Memang wajib 😴 now
Cuba bersama harapan jap lagi ada yg boleh kejut around 2am.

Ummi kena terpacak depan PC since ada job kena submit tomorrow.

Tak banyak dah. But still..

Good 🌃  dear
I hope esok ada sikit rajin nak bebel on you.

Do not forget to shine 😘

Sunday, August 27, 2017

3 Perkara

¹Sebagaimana usia tua tidak menjadi syarat utk mati.

Mati juga bukanlah syarat untuk kita merasakan kehilangan seseorang. Boleh jadi hijrah menjadi sebab. Mungkin juga hilang kewarasan boleh jadi sebab kita hilang diri insan yang pernah memberi makna dalam hidup.

²Sebagaimana adalah lebih baik gagal setelah mencuba. Daripada tidak tahu pencapaian diri.

Overcome the fear. Ada masa takut merasakan pahitnya kebenaran. Maka ada antara kita memilih untuk berasa selesa dengan hidup dalam ketidakpastian. Rugi. Rugi. Bila masa mahu belajar.

Bukankah hidup ini semata untuk diuji. Untuk dijadikan lebih kuat, lebih matang dari saat yang berlalu. Baik atau buruk, pasti terselit hikmah. Cuma perlu yakin. Dan bersedia.

Tak perlu juga sibukkan diri menyelidiki aib insan lain semata mahu rasa mulia. Kita semua pendosa. Bila² masa sahaja boleh dibogelkan. Hanya kalau Dia yang mahu.

³Be sure.

Yakin. Pastikan.

Pandang. Lihat. Dengan mata hati.

Kerana hati, Dia yang pegang.

Wednesday, July 12, 2017

Wanita Luar Biasa

Watak utama: Niena Baharun
Drama: Wanita Luar Biasa

Senyum meleret tonton sendirian drama inspirasi ni.
Kekuatan hanya dari Tuhan.

Biarlah kalau satu dunia menghambur nista, berniat jahat, berusaha membuat kamu kelihatan buruk.
Selagi segalanya milik Dia yang satu. Kamu pasti menang, dihujungnya.

Ruang dan waktu privasi mungkin banyak membantu. Biar sejuk, biar tenang, biar lapang dada untuk sedar, yang kamu telah pun punya segala yang kamu perlu.

Keep your circle small and most importantly.. CLEAN.

Love yourself. 

#bukansinopsis #moralofthestory #loveyourself #allahada ✍

Sunday, May 7, 2017

Tokmad, Susu dan Cuping

Uniknya dia pada tidurnya.
Kalau ngantuk, bukan bantal yg dicari.

Buatkan susu. Hulurkan cuping telinga, biasanya Sara jadi mangsa. Maka mudah dia belayar ke alam mimpi.

Sedikit tentang Tokmad.

Sekarang ni masa tidurnya. Sambil dia habiskan susu, Ummi belanja cuping kiri ni pada dia. Biar Ummi tuliskan entri ini, buatmu anak.

Besar nanti biar jadi kenangan manismu membesar dgn Ummi. Ditakdir sempat tua bersama kamu, ceritakan pada Ummi ye.

Si kakak masih liat tak mahu lelap. Dengan Awwal, berdansa depan TV.

Sara, kejap golek ke kiri, kejap ke kanan. Sama, masih berjaga. Masih mampu senyum bila dipanggil.

Ok. Ummi ngantuk. Jom tidur.

Assalamualaikum.

Wednesday, February 22, 2017

Aku? Pilih.

Hari ini, cerita tentang dua jenis manusia.

Satu, dalam suka atau duka, TETAP BERSAMA. Tiada persoalan tentang siapa salah. Lebih penting, KITA LALUI BERSAMA.

Dua, dalam suka ketawa bersama. Tiba saat sukar, SIAPA SALAH lebih dulu jadi soal utama. Perlu ada seorang yang perlu dipersalahkan untuk pihak lain berlepas diri.

Aku? Pilih.

Friday, December 30, 2016

Umpan Mak²

54 seconds. Short one for emping belinjo/belinjau.

📞 Ngah, nanti kau singgah kedai Acheh tempat biasa Mak beli dotdot dulu. Belikan Mak emping belinjau sekilo. Mak nak goreng, nak makan.
📞 Ok
That was all. 54 seconds ⏲.

Mak memang macam tu. Atau, Mak² memang macam tu.

📞 Ngah, nanti kau balik sini lagi, belikan Mak🍋. Panas² nanti Mak nak buat air, minum.
📞 Ngah, nanti balik bawakan gam arab kat tingkat 13

Bukan dengan si Angah je macam tu. Dengan anak² yang lain pun taktik mungkin sama - cara Mak umpan anak² balik ke kampung, belikan Mak itu, bawakan Mak ini.

As if, kat kampung macam tak wujud barang² yang dikirim. Itulah Mak. Tak mustahil tua nanti aku pulak yang akan buat panggilan singkat kepada anak², minta bawakan itu ini kerana rindu pada anak cucu.

Eh. Aku bukanlah anak yang paling disayang. Ada 9 beradik 💖, kami semua kesayangan Mak Ayah.

Ignorant, I am, sometimes. Or maybe, most of the time? 😢

Tapi setiap kali,
📞 Ngah, Mak Ayah tanya minggu ni kau balik tak?
📞 Kakak! Bila nak balik tengok Atok ni?

😭😭😭
Maka nikmat tuhanMu yang manakah yang kau dustakan?

... intai² my Insta ;)

Monday, November 28, 2016

Knock! Knock!

Selepas hampir dua minggu ketiadaan cucu² yang menghidupkan suasana dengan jerit pekik nangis tawa. Mujur ada si Comel peneman setia.

Tuhan tuliskan utk kami cerita yang sempurna. Seperti ceritera hidup setiap insan yang lain.

Atuk sentiasa berteman sekarang. Sepanjang anak² ikut Ummi berpantang di rumah Atuk pun, terlalu banyak hikmah yang terjadi. Rezeki anak², kami turut merasa. Terima kasih, Tuhan.

..intai² my insta ;)
Ini kisah Atuk dengan kucing. Singkat tapi bermakna. Untuk dikongsi. Betapa sepanjang kami di sana, ibu si Comel sentiasa dimarah Atuk. Bukan sengaja marah tapi sebab selalu bikin hal.

Semenjak Comel sudah berani keluar dari tempat sembunyi. Setelah sudah boleh berjalan sendiri dengan baik. Peranan anak² sebagai peneman Atuk, Uwan dan pakcik² kini digalas Comel.

Kuasa Tuhan. Atuk berlembut dengan Comel. Seperti baiknya Atuk dengan Aisha. Sampaikan Comel nak keluar rumah, lepak di beranda sendirian pun tidak dibenar. Sebab Comel memang sangat comel. Manjanya seperti Muhammad tapi belum lagi senakal dia.

Press