Wednesday, September 12, 2018

Rinjani 2018

Cerita dari Lombok. Gempa Lombok 2018. Klik: Rinjani.

Ambil iktibar. Kerana tangan manusia jugalah yg melakukan kerosakan atas bumi. Aku percaya. Belajar dari kisah di sekeliling. Pernah berkali-kali dulu di zaman nabi, cara Allah memberi pengajaran juga sama.

Dari kisah tsunami dan banyak lagi kisah Allah terbalikkan sebahagian alam kerana perlu bersihkan bumi ini dari kotor sikap manusia. Berkali-kali lagi kita gagal terima pengajaran.

Kecilkan skop. Bersihkan apa yg 'kotor' yang menyalahi hak Yang Maha Kuasa dalam diri. Kemudian bersihkan apa yg 'kotor' yang menyalahi hak Yang Maha Kuasa dalam keluarga.

Yang di atas dulu. Paling tidak.
Kemudian bangsa. Kemudian negara. Kemudian dunia.

Semuanya akan baik². Insyaa Allah.

Monday, August 13, 2018

Benjolan bawah ketiak. Sara.

This is my first time.
Having to handle this kind of situation.

Three weeks back, early in the morning.
Lepas mandikan tiga ketul ni.
Terkejut Mak 😨

Terjojol kelihatan benjolan sebesar buah rambutan kat bawah ketiak Sara.
Terus refer kat Ayah, dengan selamba dia kata "Oh, kelenjar tu. Dulu masa kecik², budak² biasa kena."

Teringat kat Amer (my brother), seminggu sebelum tu, dia ambil antibiotik kat klinik untuk surutkan and hilangkan sakit. Melayang RM200. Swasta. Kes sama, katanya.

As for Sara, dalam rasa terkejut tu, Ummi terus bawa ke klinik. Tak tangguh dah. The doctor only look from a distance. And prescribed a bottle of antibiotic and pcm syrup.

Melihatkan tindakan doktor yang macam tu, Ummi pun lega jugala. Mungkin takde yg perlu dirisaukan sangat.

DAY 5. Benjolan tak surut, Bancik suruh bawa ke hospital. Risau. He came across articles on lymphoma.

So to HTAR I brought Sara.

To be continued..

Friday, June 8, 2018

A loaf of bread and a wokful of Maggi curry noodles

Lama tak menyapa. Cliche.

But it is true.
It has been about an hour this brain cannot stop pondering about blogging.

My favourite past time activity long ago.
Bila mana disapa loneliness.
Which I enjoyed very much.

I loved being lonely. Layan diri. Layan blogwalking.
Kenal orang luar yang tulisannya menangkap di jiwa.
Terasa dekat. Sangat dekat.

Polos. Ikhlas.
Bertukar cerita tanpa suara.
Terjatuh hati tanpa sengaja.
Tak kenal rupa.
Melekat di hati. Kuat teramat.
Bahagia.

Aku kembali.
Mark this day.

Dulu, hanya aku.
Kini tidak lagi #hanyaaku 💕

Sementara menunggu bread loaf dalam breadmaker tu selesai dibakar, dan maggi mi siap dimasak adik bongsu kesayangan.

Friday, September 29, 2017

What A Day

Assalamualaikum.

It has been a while.
Tiba², Ummi rasa nak ke sini meluah.
Rindunya saat² bersendiri dulu.
Rindu je.

And mungkin tak lama lagi akan kembali.
Kembali ke sini ye.
Terlalu rindu.

Anak² makin membesar.
Ummi jenis mudah lupa.
And that feeling bila tiba² dapat luang masa baca post² lama, sangat mengujakan.
Oh, I've been there.
Oh, done that.
Oh, this and that.

Like today.
Apa yang badan and mental Ummi rasa sekarang.
Dah lama rasanya tak rasa.

Kali terakhir lalui rasa lenguh², flat habis macam ni was like few months ago.
Zaman terpaksa pagi petang redah trafik yang sangat menguji iman dan kesabaran.

Biasanya anak² bangun bila hari dah terang.
Hari ni seawal 5 pagi dah bangun bawa Sara mulakan hari.

Ke kantin HTAR ambil Cikka.
Balik siapkan Aisha and Muhammad.
Ikut Ummi jumpa client di The Mines.

Ummi park anak² di Kid's Paradise on 4th Floor dengan Cikka.
Ummi discuss paperwork dengan yg berkenaan kat San Francisco, by the river. Sangat 😂

Tak sedar dah pukul 1.
Minta excuse, and continue discussion over WhatsApp.

On the way balik, singgah office lama.
Ambil manuscript. Alhamdulillah. Job baru.
Ya Allah. Jaga aku. Berikan kesihatan dan kekuatan untuk terus berbakti buat keluarga.

Hantar Cikka balik. Sri Andalas.

Sampai rumah, elok² pukul 4.
Sara and Muhammad elok tidur all the way home.
Aisha je teman Ummi.
Si kakak memang payah sangat nak 😴

Petang jam 6, muncul kat timeline...
Econsave Jenjarom baru buka.
Promosi sayuran dan buahan, murah².

Off to the crime scene dgn Ayah dan Shafiq (mi hermano)
Grab a few groceries.

Balik. Allahu Akbar.
Super duper tired.

Played them their favorite movie – TROLLS
Bagi our Husnies makan. Elok semua makan hari ni.

Alhamdulillah
They are all sleeping now.
Ummi bakal follow.

Memang wajib 😴 now
Cuba bersama harapan jap lagi ada yg boleh kejut around 2am.

Ummi kena terpacak depan PC since ada job kena submit tomorrow.

Tak banyak dah. But still..

Good 🌃  dear
I hope esok ada sikit rajin nak bebel on you.

Do not forget to shine 😘

Sunday, August 27, 2017

3 Perkara

¹Sebagaimana usia tua tidak menjadi syarat utk mati.

Mati juga bukanlah syarat untuk kita merasakan kehilangan seseorang. Boleh jadi hijrah menjadi sebab. Mungkin juga hilang kewarasan boleh jadi sebab kita hilang diri insan yang pernah memberi makna dalam hidup.

²Sebagaimana adalah lebih baik gagal setelah mencuba. Daripada tidak tahu pencapaian diri.

Overcome the fear. Ada masa takut merasakan pahitnya kebenaran. Maka ada antara kita memilih untuk berasa selesa dengan hidup dalam ketidakpastian. Rugi. Rugi. Bila masa mahu belajar.

Bukankah hidup ini semata untuk diuji. Untuk dijadikan lebih kuat, lebih matang dari saat yang berlalu. Baik atau buruk, pasti terselit hikmah. Cuma perlu yakin. Dan bersedia.

Tak perlu juga sibukkan diri menyelidiki aib insan lain semata mahu rasa mulia. Kita semua pendosa. Bila² masa sahaja boleh dibogelkan. Hanya kalau Dia yang mahu.

³Be sure.

Yakin. Pastikan.

Pandang. Lihat. Dengan mata hati.

Kerana hati, Dia yang pegang.

Wednesday, July 12, 2017

Wanita Luar Biasa

Watak utama: Niena Baharun
Drama: Wanita Luar Biasa

Senyum meleret tonton sendirian drama inspirasi ni.
Kekuatan hanya dari Tuhan.

Biarlah kalau satu dunia menghambur nista, berniat jahat, berusaha membuat kamu kelihatan buruk.
Selagi segalanya milik Dia yang satu. Kamu pasti menang, dihujungnya.

Ruang dan waktu privasi mungkin banyak membantu. Biar sejuk, biar tenang, biar lapang dada untuk sedar, yang kamu telah pun punya segala yang kamu perlu.

Keep your circle small and most importantly.. CLEAN.

Love yourself. 

#bukansinopsis #moralofthestory #loveyourself #allahada ✍

Sunday, May 7, 2017

Tokmad, Susu dan Cuping

Uniknya dia pada tidurnya.
Kalau ngantuk, bukan bantal yg dicari.

Buatkan susu. Hulurkan cuping telinga, biasanya Sara jadi mangsa. Maka mudah dia belayar ke alam mimpi.

Sedikit tentang Tokmad.

Sekarang ni masa tidurnya. Sambil dia habiskan susu, Ummi belanja cuping kiri ni pada dia. Biar Ummi tuliskan entri ini, buatmu anak.

Besar nanti biar jadi kenangan manismu membesar dgn Ummi. Ditakdir sempat tua bersama kamu, ceritakan pada Ummi ye.

Si kakak masih liat tak mahu lelap. Dengan Awwal, berdansa depan TV.

Sara, kejap golek ke kiri, kejap ke kanan. Sama, masih berjaga. Masih mampu senyum bila dipanggil.

Ok. Ummi ngantuk. Jom tidur.

Assalamualaikum.

Press