Monday, March 30, 2009

sisi gelapku...

earth hour 2009 -mission accomplished!

ehhe.. cam poyo jek tajuk kali ni. hmm sikit² kaitan ng earth hour ok la. yeah, we had fun. i, myself was having sooo very much more fun than the rest ehhe.. 1st earthhour of my life, berjaya kumpulkan quite a number of my loved ones.. walaupn cam nak berangin je bile tepat jam 6.00ptg, penat balik dari menari, dapat tau makcu masih kat sungai buloh ng cik yani.. uhhu kate nk pi masjid negara kul7! ah tak kire, pakcu (yang kebetulan ade kt dpn mate dok khusyuk tgk siaran badminton), yaya and nenek-tina kugunakan... maka janji bertemu di masjid negara termeterai ehhe...yeahhh

ye...kegelapan yang sangat indah kat dataran merdeka. nasib baik tak crowded sangat. budak² pn ada dorg punyer space untuk beraksi bebas. sedikit kecewa sbb hasil kerja our newly-appointed photographer tak bagus malam tu.. to be honest browsing through the captured photos da bagi headache and dissapointment even to the photographer himself... uhhu sian betul. xpe²... next year wat betul²... and we were lucky sbb i have my friend Adam to join us, and die pn ala² professional photographer that nite. i hope ade la a few photo yg die leh sumbangkan for my blog or maybe my flickr... ehhe bole ye?

dalam gelap pn leh menari lagi.. and the photographer yg punya perot 'tercover' ;p..

Apau beremosi pada kegelapan... and the other photographer, Adam

...with Mira, the beautiful colleague

...and apa yang lagi menghappykan, tgh bergelap tu dpt call from mira and i forced her to join us at dataran. makin meriah lagi :) thanks mira. sian my other sis, kid yg duk jauh kat johor time kite plan ye... **update. as well as my charming dinda yang sibuk ng perasmian surau baru kat kampung die malam tu... sejukk hati kanda ehheh

tp jelasnye... bad, sad thing happens. i lost a small piece of my heart malam tu jugak. tu la excited sangat. now tgh berkabung and bermuhasabah diri... uhhu. and yesterday, it reminded me of a story before i met the lost piece of heart... i will fix things, ok my friend...

Friday, March 27, 2009

beginning of Year 2 of her life...

seronok jadi budak². they can just get their mom to dial los primos numbers and request what they want for their special day... uhhu nasib la dapat kami as ur cousin tau...

the circle of feliz vĂ­ctimas: along-angah-alang-bancik-ika-amer-apit-apau

beauty queen in the making...

...u can just tell whether she enjoys it ..everything!

i want more..

Wednesday, March 25, 2009

we have a situation here..

Ada 5 perkara berlaku serentak.
  1. Air mendidih kat dapur.
  2. Air paip melimpah kat bilik air.
  3. Bayi menangis.
  4. Telefon berbunyi.
  5. Ada orang ketuk pintu.
Kalau diberi pilihan, apakah perkara yang kamu akan selesaikan terlebih dahulu? Susun perkara 1-5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang kamu fikirkan. Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan. Susunlah ikut perkara yang kamu rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu.

Bayangkan kamu sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang. Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang akan diselesaikan mengikut keutamaan. Fikir... Fikir... Fikir... Fikir... Fikir... OK, dah habis fikir dan buat keputusan? Nak tahu apakah fakta terselindung disebalik jawapan yang diberikan?Mari kita semak jawapan... Apakah ciri/ sifat/ perkara yang kamu utama dan pentingkan dalam memilih pasangan kamu.
  • Kalau kamu memilih untuk menutup air medidih: menandakan kamu mementingkan keselamatan dan kebolehan 'si dia' untuk membimbing kamu.
  • Kalau kamu memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air: menandakan kamu mementingkan kekayaan, wang ringgit dan harta.
  • Kalau kamu memilih untuk memujuk bayi yang menangis: menandakan kamu mementingkan cinta dan kasih sayang.
  • Kalau kamu memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi: menandakan kamu mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.
  • Kalau kamu memilih untuk membuka pintu: menandakan kamu mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan kamu.
Haaa macammana dengan keputusan kamu? Bagus? Kamu boleh bertanya soalan ini kepada rakan-rakan kamu untuk mengetahui apakah perkara-perkara yang mereka utamakan dalam memilih pasangan hidup.

as for me? ...1-2-3-4-5 ;)

Friday, March 20, 2009

In the mood of preserving the environment. My heart sang ths song all nite. Hs been my fav song since forever. I have reasons, many good reasons to be happy and smile thru the day...of all, ths are the list in my highlights; 1-the earth hour, 2-rompin, 3-pulau perhentian. Yeah looking forward to realizing ths, with ppl that I care. But still, all we can do is to plan, is not us to decide. Any ways, it is already a pleasure to have the chance to work the plan ;)

Heal the world

There's a place in your heart, and I know that it is love
And this place could be much brighter than tomorrow
And if you really try, you'll find there's no need to cry
In this place you'll feel, there's no hurt or sorrow

There are ways to get there
If you care enough for the living
Make a little space, make a better place

* Heal the world make it a better place
For you and for me and the entire human race

** There are people dying if you care enough for the living
Make a better place for you and for me

If you want to know why, there's a love that cannot lie
Love is strong, it only cares for joyful giving if we try
We shall see in this bliss, we cannot feel fear or dread
We stop existing and start living

Then it feels that always love's enough for us growing
So make a better world, make a better world

And the dream we were conceived in will reveal a joyful face
And the world we once believed in will shine again in grace
Then why do we keep strangling life wound this earth crucify
Its soul though it's plain to see this world is heavenly be God's glow

We could fly so high let our spirits never die in my heart
I feel you are all my brothers create a world with no fear
Together we'll cry happy tears see the nations turn
Their swords into plowshares

We could really get there if you cared enough for the living
Make a little space, to make a better place

You and for me

***to whom it may concern; I really am sorry to have cancelled the tower (the bad feeling remains). Hope we can still enjoy the moment with others at some place else ;). Really hope u don’t mind.

Thursday, March 19, 2009

Good Leader


Am writing ths on the capacity of a pure civilian. I love ths man, just look at the way he handled the situation (Buletin Utama 18/03/09). So calm, realistic and natural (is the right adjective?) ;p let it be.. although ths is a tough situation for anyone who might be experienced it, I think his statement saves the world already :p

I wish all of us can say words the way he did/does. Yeah go on dreaming, because the reality, I don’t have to tell. Most of us spread words without thinking about the impact it will convey to the interpretation of the most non-thinkers among us :) Ppl hv eyes of their own to transfer the data to their mind and tend to process it the way they want, accordingly. Only to satisfy themselves, to show their powers, rather than to maintain the harmony air around them.

Yeah, I have been admiring him long ago. Reason being; how his brilliant mind and hard work have brought Malacca to its level today. I have said ths to many people, how I wish he can transfer KL or any state in malaysia to be as same level as Malacca in terms of the city planning and all the attractive places it has. I can say he takes a very good care of his place. The people of Malacca should really be proud of him. They should. and I really wanna see him to be an idol to most malaysians (especially the city planners) :p ths is not only a matter of development, but how you develop at the same time preserving the environment ;p

As an individual, I wish him all the luck in the world ;) I hope he can still contribute to the ppl he loves and the people who loves him, despite whatever the result will be. The quality you have, will take you further ahead. InsyaAllah. Good luck.

**yeah, my friend cikada2000 is proposing us to plant more trees to replaced the number of trees that is being cut down.. lets do it ;) for the sake of the earth. Oh ya, don’t forget to register urself ok! Just a single click on the countdown timer will take u there :)

Friday, March 13, 2009

Liverpool vs. MU

Ehhe menjelang game esok. How funny bile pikir balik camne la aku leh terlibat sama ng minat dorang ni. I was once seorang angah yg paling tak digemari bila sampai waktu perlawanan of any football teams. Reason being, confirm kene pi cari port lain kat mane² kedai mamak punyer. I took control, full control of the remote walaupun I was not the one yg bayar bill astro ;p mmg pantang betul klu game waktu aku berjaga. But none of them ever fought back :) kuasa seorang angah ;p Even along pn xde cakap ape klu I start making faces ;p terus je, bagai di suruh², terus je grabbed the car keys and off he went :)

I love dramas. I hv always hated it when I changed the channel from football to drama, pakcu mesti kate “apela.. blakon la sume ni.. kene tipu jek”. Excuse me... they really are acting! Everyone can tell. So what? Baik lg drp footballer yg supposed to play tp gile acting like the one MU has, ehhe Christiano Ronaldo.. acting footballer, untouched pn leh claim injured. Nape tak nangis je tgh padang tu… cam budak²! –wah ;) provocative nih.. peace :p

Okay, CR is not the main subject sebenarnye… uhh klu tengok gelagat pelakon padang bola tu sure mendidih je…

My brothers are sure gonna love ths :)

Most of us in the family are big fans of ths two teams. Other teams like arsenal, man city, chelsea pn ade but cant beat ths two :D

I have come to actually joining my brothers ng bola ni pn sbb I overseen the excitement in their eyes when talking bout the team they are supporting, I mean the lil brothers. I think they hv been the reason why. Apau kept on asking “angah sokong team mane?”. And… “I don’t know yet but DEVILS surely not on the list”… was a scripted answer from me. then. Gosh I hate thm so much. still. Sampaila aku rs terpengaruh ng Apau and Apit. Secara tk langsung minat tu growing… ;) well it’s a good chance for us to really spend time and share the thoughts together. when children can talk bout football in details like ‘ths player plays best in ths position..’, ‘ths player is paid ths much to play with ths team..’, ‘ths player played well with ths team before joining ths team..’ bla bla bla. It amazed me to the heart :) pelik kn… yeah, I seek life more than anything else. And ths three lil pearls of mine, ade attitude sendiri bile tgk bola, and I just figured it out last nite, when alang told us bout ths :D and I wanna see ths myself if Selangor gets its way to the finals FA Cup nnt ;)

So now walaupun xpnh declare myself as a fan of THE REDS tp aku cenderung ke arah their side. Esp when stevie is there ;) dlu, last part yg aku layan on the papers pagi² was bahagian sukan… tp skrg, mst nk cari citer pasal the reds dlu baru move to the headlines :) Erk. Have I become one of their fans already?

**13 going on 30 –YEAH
**Juno -YEAH

Thursday, March 12, 2009

..sharing the moment ;)


Monday, March 9, 2009

Watched NEVER BEEN KISSED all alone. An interesting movie. Must be added to my fav-list. Another coincidence. I feel that the character and me are sharing a few things in common. I have started writing to the blog with everything that I kno. For things that I don’t know, I will try to avoid writing bout it. And in a part of the movie, …“to write well, write things that u know” yeah, that’s what I do. I think I have done it well. And I do hope that my writing can help people, in any way… In life, I never do things to impress or attract anyone but my very ownself. That is why I think I live well too :) what ever people might think of me, I accept and digest it well :) I take the positive elements and let go the negative ones... sooo me :D

In the evening, we went to Ulu Yam. Ulu Yam has always been a place for us to run away from the hectic life of Kuala Lumpur. Sebab klu nk pi jauh…bajet lari ;p we had a great time, as always. Especially when there were ths tiny lil creatures around… ipan, adam, yaya, honey…they were just amazing. Always been the subjects to tease around. Ehhe takut gak klu anak² aku pulak jd mangse dendam mak bapak dorg nnt ;p

Sunday, March 8, 2009
Folio joget for swatari. Must be completed by the examination day. 16 items. Do it well ok. mgkin akan share the folio kat sini bile siap nnt :)

Wednesday, March 11, 2009

dari fikiran seorang aku..


Kecewa. Bagi aku ni satu cabaran yang kita perlu sama² sahut. Tp kebanyakan dari kita berpendapat ia satu cara yang bakal membunuh Bahasa Malaysia yang kita sayang. Jgn jadikan isu pembelajaran Sains & Matematik dalam Bahasa Inggeris sebagai faktor utama kepupusan Bahasa Melayu kerana kita sebenarnya lebih banyak menggunakan Bahasa Malaysia. Aku terlibat dalam penerbitan buku-buku sekolah utk pasaran Malaysia turut terpaksa berdepan dengan masalah penggunaan Bahasa Malaysia dalam subjek Bahasa Malaysia itu sendiri. Sehingga terkadang kumengeluh, mengapa susah benar memahami/ menggunakan Bahasa Malaysia yg menjadi bahasa ibunda… yang menjadi bahasa pertuturan harianku ini, sehingga saban tahun ada saja yang berubah?

Andai saja anda tahu/ perasan.. dalam 2-3tahun kebelakangan ini pemilihan untuk menggunakan istilah BAHASA MELAYU atau BAHASA MALAYSIA sudah beberapa kali menjadi isu, namun ia kurang diambil perhatian. Lihat sajalah, hanya dua perkataan, sudah bisa memeningkan kepala. Contoh lain; ‘bahagian ini mengandungi n soalan…’ dan ‘bahagian ini mengandung n soalan’. Pernah berdepan perbezaan ini?? Mahu lagi? ‘baharu’ dan ‘baru’... -masih mahu bereksperimen atau apa?

Berpijaklah di bumi nyata, bukan niat mengangkat bahasa asing, tp sebagai insan yang pernah bergelar (dan akan sentiasa bergelar..) pelajar, aku yakin, tak akan kita rugi walau sedikit pun jika terus diberi peluang menimba ilmu menggunakan apa bahasa sekalipun.

Andai ada yg tidak perasan atau terlepas pandang, kebanyakan subjek lain yg diajar masih menggunakan bahasa Malaysia: Bahasa Malaysia, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup, Biologi, Kimia, Fizik, Pendidikan Seni, Prinsip Akaun, Ekonomi Asas… mana datangnya kerisauan yg diperkatakan, masih aku tercari². Malah aku berpendapat sudah seharusnya subjek sains spt Bio, Kimia dan Fizik turut di ajar dalam Bahasa Inggeris (maaf, hanya pandangnku). kerana bagiku bahasa hanya berperanan sebagai medium penghantaran ilmu kepada sang pencari ilmu. yang perlu dipelajari adalah faktanya, bukan 'literature' bahasa yang digunakan. cuma pendapatku lagi, subjek² sains ini lebih mudah dipelajari dalam Bahasa Inggeris kerana 'availability' sumber rujukannya.

Kebimbangan GMP ada asasnya. Dan aku hormati usaha dan perhatian yg ditunjukkan mereka. Namun aku juga punya pendapat sendiri. Bahasa Melayu sebenarnya perlukan Kesusasteraan Melayu. Satu-satunya subjek yg bagiku sebenarnya mengangkat kedudukan Bahasa Melayu. Yang mempersembah keindahan Bahasa Melayu. Coba tonton cherita² lama. P. Ramlee dan yang sewaktu dengannya... mungkin sebelum itu lg... Hikayat² lama?

Kiranya beban yg terpaksa digalas oleh pelajar menjadi kebimbangan, statistik sudah menunjukkan perkembangan yang baik utk kedua-dua mata pelajaran ini. Nah, kebanyakan dari mereka yang terlibat dalam hal ini berusaha mengikut rentak suatu anjakan yg baik dalam proses pembelajaran, dan telahpun menunjukkan hasil yang baik. Sekiranya ditangani dengan baik, peningkatan pasti positif. Mengapa graf ini perlu diganggu. Sekiranya alasan bahawa penggunaan Bahasa Inggeris menyukarkan sebahagian pelajar utk memahami dengan baik, di sinilah usaha dan kebijaksanaan para pendidik sejati dituntut. Kebijaksanaan dan idea utk menjadikan apa jua subjek yang diajar lebih menarik. Ciptakan suasana dan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang 'fun' utk mereka. BANTU, BIMBING, dan SOKONGLAH mereka. Jangan pandang rendah akan kebolehan anak-anak ini. Andai ada yang terlupa, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Aku, tak pernah berpeluang belajar di sekolah harian biasa. Bersekolah di sebuah sekolah asrama penuh, alhamdulillah segala kebajikan dan kemudahan pembelajaran sangat lengkap dan terjaga. Terima kasih kerana adanya jadual harian yang ketat ;) Matapelajaran Matematik dan Sains masih diajar dalam BM. Isu begini mungkin tak timbul dalam diri pada waktu itu, namun aku punya adik² yg belajar di sekolah harian biasa. Ada beberapa perbezaan yg kulihat yg memungkinkan pelajar seperti adik² hilang minat untuk belajar dan aku sedikit marah jika terpaksa memikirkannya. Berdepan dengan perbezaan kualiti, kredibiliti seorang guru dulu dan kini. Maaf, hingga saat ini aku masih lagi dipersembahkan dengan 1001 kepincangan ciri seorang guru yg punya tanggungjawab mendidik pemimpin masa depan. Tak dapat kuberikan penghargaan yg sama seperti mana yg telah kuberikan kepada guru-guru yg bertanggungjawab mendidikku dulu. Namun tidak pula aku nafikan kewujudan guru² yang sememangnya ikhlas terlibat dalam profesion perguruan. Jangan jadikan profesion ini sebagai alternatif. Jalankan tanggungjawab ini dengah HATI. Terima kasih. Masih lagi aku berterima kasih atas ilmu yang telah dicurahkan buat adik² dan generasi muda kini.

Sekiranya isu ini menyentuh hal perlembagaan, maaf… Belum lagi aku layak memperkatakannya secara ‘whole’. Tapi sekiranya, yang dituntut dalam perlembagaan itu seperti ini… “Bahasa Malaysia sebagai bahasa yang menyatupadukan rakyat yang berbilang kaum di negara ini”. Tolonglah tunjukkan, di mana rasionalnya isu perpaduan ini dikaitkan dengan pembelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris? Belum ada lagi kes yang dilaporkan di mana wujud pergaduhan di antara kumpulan pelajar yang memperjuangkan penggunaan Bahasa Melayu, Bahasa Cina, Bahasa India, (..atau lain-lain bahasa masing-masing). Kerana walau apapun, Melayu, Cina, India, Bumiputera -kita sudah pn menjadi satu bangsa Malaysia yang hebat, yang boleh berkomunikasi dengan baik dalam 1001 bahasa.
Ape pn, aku anggap setiap yg kita lalui, selagi nyawa dikandung badan adalah cabaran. Hidup ni perlu cabaran untuk kita (atau aku saja?) berasa lebih ‘HIDUP’. Jadi kuanggap isu ini juga suatu cabaran dan tak sepatutnya kita sia-siakan. Asal saja cabaran itu tidak mendatangkan mudarat.
Kini aku tertanya-tanya kpd siapa pn tidaklah ku tahu… andai benar berkeras mahu kembali menggunakan Bahasa Malaysia utk subjek yang menjadi isu, kenapa tidak dicadangkan menterjemah (cukupkah sekadar menterjemah?) kebanyakan rujukan Bahasa Inggeris ke Bahasa Malaysia secara serius? Dan teruslah berharap agar rujukan yang ditulis dalam Bahasa Malaysia (hasil terjemahan...;p) akan mendapat perhatian bangsa asing untuk dirujuk. Belum dapat lagi kulihat USAHA yg SERIUS utk mengatasi masalah kekurangan rujukan ini, selain isu penghasilan tesis yang diketengahkan (tesis yang buat masa ini bilangannya amatlah kurang -untuk rujukan pelajar sekolah?). Sinis atau Cabaran? :D

Ape pun kesudahannya isu ini nanti, aku sangat berharap agar apa saja yg diperjuangkan oleh siapa saja.. akan mendatangkan hasil yang baik. Berbeza pendapat itu tiada salah, tp perlu rasional bila perlu menghadapinya. Jgnlah keterlaluan, takut nanti terserlah kebodohan di sebalik kebijaksanaan (maaf terkasar bahasa) Pendapatku, kebanyakan kita sebenarnya bukan bimbang akan kedudukan Bahasa Melayu/ Bahasa Malaysia yg bagiku teguh dan tidak mungkin akan tergugat dengan isu ini, tapi lebih kepada perasaan takut berdepan cabaran.. takut pada yang tak sepatutnya… kerugian yg sangat besar, sayang…
bukan payah nak susah, tak juga mudah untuk senang...

berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian,
bersakit-sakitlah dahulu, sebelum senang kita kemudian :)

Seorang Melayu yang sangat Melayu.
Jgn nafikan kemelayuanku…
Jgn langsung diusik kemelayuanku…
Bangsa Malaysia yang sangat merdeka…
Jgn pertikai kemerdekaanku…

Thursday, March 5, 2009

Alang’s new obsession


Aku pernah digelar tak normal oleh adik²ku bile kutakan aku jatuh hati pada benda yg secara logiknya tidak hidup. Tapi tak pula aku serik menyatakan kebenaran ini. Biar apa jua anggapan orang, aku percaya setiap yg wujud fiziknya, punya nyawa –in a way :) lebih lagi sesuatu itu biasa berdamping dengan diri. Seperti mana kenderaan yang diguna sehari². Ade kejadian yang tak dapat tidak, boleh dijadikan bukti akan kebenaran ini. Tp mungkin juga suatu kebetulan. Tidak mungkin aku sangkal.

Alang – pernah miliki kriss yang menjadi harta pertamanya. setelah beberapa tahun menjadi tunggangan harian ke kelas, ntah bagaimana terlintas di fikran untuk miliki motosikal jenama lain. Instalment belum pn habis dilangsai dah berangan nakkan yg lain. Nak dijadikan cerita selang beberapa minggu, motornye di rembat oleh manusia tak berakal di dalam kawasan UM. Namun tindakan pantas alang dan sekutunya membantutkan usaha si penyamun yang tak cukup pengalaman tu. Malang si penyamun, motor tersebut kembali kepangkuan tuannya semula. Namun nyata kebahagian alang bersama kriss kesayangan tak bertahan lama. Mungkin kerana jodoh tak kuat (ataupun ketidaksyukuran alang telah mengguris ‘hati’ kriss), sekali lagi, kriss di culik (atau..menyerah diri untuk diculik..? ;p), dalam jarak waktu sesingkat 30 minit. Di kawasan flat bukit angkasa, disitulah kali terakhir alang melihat kelibat kriss kesayangn. Huhu.. pemergian kriss memaksa alang dalam masa singkat perlu mendapatkan pengganti kerna situasi pada masa tu memerlukan alang bertindak demikian. Pengganti kriss adalah sebuah (atau seekor? :D) panther yg nyata lebih memeningkan kepala. Fuel sucker. And maintenance…? Uhhu sosak dado. Nah, akibat tidak bersyukur :)

Bancik – sepanjang belajar di politeknik, ayah beri kebenaran untuk dia membawa kancil, bagi memudahkan pergerakan (beruntung budak² sekarang. Aku dulu, tahun kedua baru miliki pengalaman merempit ke kampus. Zen, pembonceng setia tak kire hujan atau panas…). Cerita bancik, kancil ayah tu perlu dimandikan selang 3-4 hari sekali. Gagal berbuat demikian, poket mesti kering. Ada saja yg perlu diganti. Ada saja ragam perlu dilayan. Disebabkan karenah kancil yang boleh dijangka, maka bancik perlu mengikut rentak. Mandinya perlu konsisten. Mane taknya, kedudukan poli sultan idris yg agak² strategik untuk sesi pembelajarn (29km perjalanan melalui kampung yang permai dari pekan) bakal memberi masalah sekiranya sang kancil terguris hati. Ehhe.. dan sepanjang 3tahun kehidupan bancik kat sana, kancil has been a good companion to its thoughtful temporary master. Tak salahkan klu kutakan yang tak punya nyawa juga punya perasaan?

Obsesiku. Sebelum aku bercerita tentang obsesi baru alang. Hati aku telah jatuh pada camera sejak aku miliki satu (olympus dengan ciri asas sebuah digicam) semasa jalani tempoh pengajianku di kustem. Tanpa fungsi optical zooming, aku suda cukup berpuas hati dengan ciri digital zoomingnya (ehhe teringat akan kelas Data Image Processing). Apa yang penting, ia dapat mengabadikan kenangan suka duka pahit manis aku bersama teman dan alam. Tanpa ketepikan kepentingan kamera pertama milikku, aku berusaha miliki sebuah lagi (kini nikon dgn ciri yang sedikit lebih baik dari olympus pertamaku) untuk kepuasan diri (disamping memberi peluang kepada adik² menanam minat yang sama –ternyata mereka juga mempunyai bakat dan subjek yang tak kurang hebat :)) percaya atau tidak, ke mana jua aku pergi, salah satu atau keduanya, sentiasa di sisi. Walau sedang memandu pn, kiranya ada subjek yang menarik minatku, tidak akan aku sia²kn ia. Seperti ini:

Dalam perjalanan penuh syahdu ke office. Pagi yang indah melalui npe.

Juga semasa dalam perjalanan balik ke teluk. Kejadian berlaku di kesas.

Sekarang, aku bergantung dgn CSL ku. Nikon kini perlu dibaiki. And ths has been the tragic reason:

His mother yang gesa aku untuk capture ni. Ths got to be nikon's last shot when the battery went empty. Cepat aku replace ngan battery yg then, tgh charging. Mgkin of the heat. Skrin went blank uhhu…tu la, tak baik aniaya budak. I guess nikon also tak setuju dipergunakan seperti itu, and tak setuju denagn kenakalan kami. Sori ye cousin, if not because of ur mother yg gila² tu, kak ngah tak kan wat cam tu and risked my nikon (..and aku hampir gila kerana kehilangannya ehhe ;p).

Skang aku masih dgn obsesi ni, Cuma kini ditemani kembali olympus pertamaku dan CSL. Low res, tapi masih boleh diharapkan. Tggu la bila ada bajet nnt baru kuhantar nikon utk dibaiki. Beli yg baru? Nnt dulu, padaku nikon masih lg boleh mencurah bakti, cume kini ia sedang kuberi rehat yg panjang :).

Obsesi alang yang terbaru? Ya, mengikut jejak si angah.. die juga kini denagn fotografi, cume lebih agresif. Terus bermula denagn sebuah slr olympus for a beginner. Yeay…bole tumpang senang :D sudah lama kuimpikan….lallalala…kini aku sedang mengupdate flickr sebelum bertemu yg lebih bagus (givin him my 100% unconditional? support –ehhe I doubt)… sedang juga mencuba picasa, photopages…dlm proses pemilihan…any recommendation??

Tuesday, March 3, 2009

Rasa ini..


Semalam. Sambil cuba melegakan sakit belakang akibat kosentrasi pd kerja freelance, bancik suakan satu bekas kerepek pisang. Kutanya di mana mungkin dia mendapatkannya. “Curi”. Ringkas sekali jawapan yg kuterima. Hmm.. sambil tubuh yang keletihan kusandarkan kemalasan di sofa, kulayani juga kerepek curi tu. ehhe.. mak bekalkan dr rumah. Dada semakin lapang, hati kini lebih tenang. Ke mana menghilang pahit semalam? Ke mana pergi gusar yg menyinggah? Alhamdulillah, ia tak terus menetap di hati. Biarkan ia menjauh, jgn singgah lagi. Yang penting aku sangat berharap mereka, siapa saja, dapat terus jalani hidup dengan baik selepas badai. Hiduplah!

Thanks to those yang sudi berkongsi rasa.. already eased the pain.

Sunday, March 1, 2009

I did not attend my dancing class as I wished to. A brother to my late grandfather died ths morning so I took makcu and uwan to his family’s place in kg-pandan. Carik jalan macam hell. Signboards around that area mmg suck. I was about to give myself up…tp nsb baik bwk uwan n makcu, I moved on. Atlast, after all sweat n irritations, jumpe gak, alhamdulillah…

Then, something that I wished never happen, did happen… bla bla bla...

Yang sgt dikesali.. knp? Kebanyakan kite, mahu percaya pd yang tak sepatutnya. Atau cenderung percaya pd yang belum pasti?

Kesian pd yg tak sepatutnya turut merasa. Walau pn usia masih mentah, pengalaman yg dilalui banyak mematangkan mereka, adik² yang sangat aku sayang.

And rite now, I am in need of a vacation, so badly. Stressed out.